
“بسمالله و بالله و فیسبیلالله و علی مله رسولالله”
سلام و رحمت خدا بر حضرت آیهالله سید علی خامنهای.
یک روز پس از لغو برجام از سوی آمریکا، جنابعالی در سخنرانی خود مورخ ۹۷/۲/۱۹ بر اخذ ”تضمین واقعی“ و ”تضمین قطعی“ از اروپاییان تصریح و تاکید کردید و نیز افزودید که «باید عزت این ملّت تامین شود، منافع ملّت باید تامین شود به معنای واقعی کلمه». سپس در دیدار سران قوا و جمعی از مسولان نظام مورخ ۲ خرداد ۹۷ هفت شرط برای حفظ برجام لغوشده را اعلام کردید.
پس از یکماه و نیم تلاشهای سرداران دیپلماسی در جهت تامین ”تضمینهای واقعی و قطعی“ و ”عزت و منافع ملّت به معنای واقعی کلمه“، کمیسیون مشترک برجام به تقاضای ایران جلسهای در سطح وزرای خارجه ۶ کشور در ۱۵ تیر ۹۷ در وین تشکیل میدهد. همان روز اتحادیه اروپا بیانیهای در ۱۰ بند صادر کرد. خوبست اینک با مرور بر شروط هفتگانه جنابعالی و بیانیه اتحادیه اروپا، میزان توفیقات اخذ تضمینها و تامین عزّت و منافع ملّت به معنای واقعی کلمه را ببینیم و گواهی بدهیم.
۱- شرط اول جنابعالی: «در دو سال گذشته آمریکا بارها برجام را نقض کرده است و اروپاییها ساکت ماندهاند. اروپا باید آن سکوت را جبران کند.» رهبر ارجمند! خوبست بدانید در بیانیه اتحادیه اروپا نه تنها نقض مکرر برجام از سوی آمریکا محکوم و یا تقبیح نشده که حتی مورد انتقاد ملایم و یا تأسف هم واقع نشده است، که بیشتر: اصلاً و ابداً هیچ سخنی از نقض برجام از سوی آمریکا در آن یافت مینشود.
۲- شرط دوم جنابعالی: «آمریکا قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کرده است، اروپا باید یک قطعنامه علیه نقض آمریکا صادر کند.» حضرت آقا! نه تنها هیچ خبری از تصمیم یا قصد صدور قطعنامه علیه آمریکا در بیانیه اتحادیه اروپا وجود ندارد که حتی خود این نقض هم نه اذعان شده و نه کمترین اشارتی بدان شده است.
۳- شرط سوم جنابعالی: «اروپا باید متعهد شود که بحث موشکی و منطقهای جمهوری اسلامی را مطرح نخواهد کرد.» صرف نظر از اینکه این شرط چقدر در عرف معاصر بینالمللی مناسبت و موضوعیت دارد، در این بیانیه نه تنها چنین تعهدی حتی به تلویح هم داده نشده که اساساً هیچ اشارتی یا کنایتی هم ابراز نشده است.
۴- شرط چهارم جنابعالی: «اروپا باید با هرگونه تحریم جمهوری اسلامی مقابله کند و مقابل تحریمهای آمریکا صریح بایستد.» رهبر عزیز! بایسته است بدانید هیچ سخنی از ”مقابله“ یا ”شبهمقابله“ با هرگونه تحریمها و نیز ایستادن در مقابل تحریمهای آمریکا در بیانیه اتحادیه اروپا نیامده است. در همان بند اول، بهعوض اشاره به لغو یا نقض برجام توسط آمریکا، و محکوم یا تقبیح کردن آن، از ”کنارهگیری یکجانبه“ آمریکا از برجام سخن به میان آمده و از اِعمال مجدد تحریمها اظهار ”تاسف عمیق“ شده است. تنها جایی که یکبار دیگر سخنی از تحریمهای آمریکا به میان آمده در بند هشتم است. در خود بند آمده: «مشارکتکنندگان تعهد خود درباره اهداف ذیل را با حسن نیت و در فضایی سازنده اعلام کردند». از جمله اهداف: «حمایت از شرکتها در قبال آثار فراسرزمینی تحریمهای آمریکا» ذکر شده است. روشن است که از این هدف با یک تُن اعتماد به اروپاییان نازنین، و ده تُن مفتونیت توام با بیسوادی و بیدقتی، یک میلیگرم ایستادگی صریح در مقابل تحریمهای آمریکا در نمیآید.
۵- شرط پنجم جنابعالی: «اروپا باید فروش کامل نفت ایران را تضمین کند. چنانچه آمریکاییها توانستند به فروش نفت ما ضربه بزنند باید بتوانیم آن مقدار نفت که میخواهیم بفروشیم. اروپاییها به نحو تضمینشدهای باید جبران کنند و نفت ایران را خریداری کنند.» در اینجا نیز، یکی از اهداف ذیل بند هشتم بیانیه اتحادیه اروپا میگوید: «استمرار صادرات نفت و میعانات گازی، محصولات نفتی و پتروشیمی». رهبر ارجمند! در این هدف مطلقاً ذکری از تضمین اروپا، از جبران تضمینشده خرید نفت از ایران توسط اروپا، و از ضربه آمریکاییان به فروش نفت ما، نشده است. به بیانی دیگر، حاصلجمع بند هشتم با هدف مذکور در بیانیه اروپا میشود: «مشارکتکنندگان تعهد خود درباره استمرار صادرات نفت و … را با حسن نیت و در فضایی سازنده اعلام کردند.» روشن نیست «با حسن نیت و در فضایی سازنده اعلام کردند»، یعنی تمهیدی برای گریز از تعهد؟ نیز، روشن نیست «استمرار صادرات نفت»، بدون تعیین مقدار صادرات نفت و شرایط صادرات، یعنی امکان هرگونه گریزی را اروپاییان از پیش برای خود فراهم کردهاند، همان کاری که بادقت هر چه تمامتر در برجام کردند و سرداران دیپلماسی هم یا نفهمیدند و یا فهمیدند و لیکن مامور معذور بودند! آری! مامور معذور!
۶- شرط ششم: «بانکهای اروپایی باید تجارت با جمهوری اسلامی را تضمین کنند». حضرت آقا! بایسته است این را نیز بدانید که مطلقاً هیچ سخنی از تضمین بانکهای اروپایی در بیانیه نیامده است.
۷- شرط هفتم: «اگر اروپاییان در پاسخگویی به مطالبات ما تعلل کردند، حق ایران برای آغاز فعالیتهای هستهای محفوظ است». در بیانیه اتحادیه اروپا نه تنها هیچ اشارتی به بررسی راههای تحقق مطالبات ایران نشده، که حتی به خود ”مطالبات ایران“ هم کمترین عطف و اشارتی نشده است.
۸- رهبر عزیز! با احتساب این بیانیه، برای جنابعالی روشن نشده است که اتحادیه اروپا نه تنها هیچ تضمینی، واقعی و قطعی یا غیر واقعی و غیر قطعی، به مطالبات ایران نداده است که کمترین اعتنا و توجهی هم به شروط هفتگانه نکرده است؟ البته با شناختی که بنده از افرنگیان دارم و بویژه با شناختی که از شخصیت روانی و شخصیت سیاسی حاج شیخ حسن روحانی و سرداران دیپلماسی دارم این عدم تضمین و این بیاعتنایی و بیتوجهی از ابتدای مذاکرات جدید ایران و اروپا کاملاً پیشبینیشده بود.
۹- بیفزایم که حاج شیخ حسن آقا روحانی، علیالدّوام بیانیه اتحادیه اروپا را بسته پیشنهادی اروپاییان میخواند تا القا کند که اروپاییان در حال مذاکره و مصالحه هستند، تا زمینه را برای احیای قرارداد لغوشده برجام فراهم کند؟ نیز، بیفزایم که تاکنون هیچیک از مقامات اروپایی و تحلیلگران و کارشناسان راهبردی ـ امنیتی اندیشکدهها و اتاقهای فکر آمریکایی و اسراییلی هیچ سخنی از بسته پیشنهادی نزدهاند؟
۱۰- بیفزایم که وزیر خارجه فرانسه در مصاحبهای پیش از همان جلسه کمیسیون مشترک آمرانه هشدار میدهد: «ایران باید تهدید لاینقطع جهت نقض تعهداتش به توافق هستهای را متوقف کند»(مصاحبه با رادیو آر تی اِل، به نقل از رویترز)؟
۱۱- بیفزایم که از نظر همین وزیر اقدام برای موج اول تحریمهای آمریکا در مرداد ماه منتفی است و برای موج دوم در آبان ماه، وعده سرخرمن بسیار مبهمی، مشابه آنچه مسبوق به سابقه هستیم، داده است؟
۱۲- یکایک وزرای خارجه و دارایی بریتانیا، فرانسه و آلمان به وزرای خارجه و خزانهداری آمریکا نامهای مورخ ۹۷/۳/۱۴ نوشتند و درخواست معافیت شرکتهای اروپایی از تحریمهای آمریکایی کردند. در پاسخ، آمریکا تصریح کرده است «در موقعیتی نیست تا استثنائاتی برای این سیاست خود ایجاد کند، مگر در شرایط بسیار ویژهای که به نفع امنیت ملیمان باشد»(یورونیوز، ۹۷/۴/۲۲).
۱۳- بیفزایم که رئیس سومین شرکت بزرگ کشتیرانی دنیا، موسوم به سی ام ای ـ سی جی ام، یک روز پس از بیانیه اتحادیه اروپا اعلام کرد: «تصمیم گرفتیم کارمان را در ایران خاتمه بدهیم»(یورونیوز، ۱۶ تیر ۱۳۹۷)؟
۱۴- بیفزایم که بزرگترین شرکت پیشگام کشتیرانی دنیا، شرکت مولرـمرسک دانمارکی، در اردیبهشت اعلام کرد از ایران خارج میشود؟
۱۵- بیفزایم که مدیر عامل بزرگترین شرکت نفتی فرانسه (توتال)، پاتریک پویانه، اعلام کرده که: «اگر با ایران ادامه کار بدهیم دسترسی به نظام مالی آمریکا را از دست خواهیم داد»؟
۱۶- بیفزایم که بانک تجارت و سرمایهگذاری سوئیس اعلام کرده که: «ما هرگونه نقل و انتقال مالی جدید در ارتباط با ایران را از ۱۸ اردیبهشت ۹۷ (همان روز لغو برجام توسط آمریکا) تاکنون به حالت تعلیق درآوردهایم(رویترز، ۸ خرداد ۹۷)؟
۱۷- بیفزایم که شرکت پالایش نفت توتال فرانسه، شرکتهای انی و ساراس ایتالیا، شرکتهای رپسول و سپسا اسپانیا، و شرکت هلنیک پترولیوم یونان در حال آمادهشدن برای توقف خرید نفت ایران میشوند(رویترز، ۱۶ خرداد ۹۷)؟
۱۸- رهبر بزرگوار! آیا موارد فوق که البته فهرست کاملی هم نیست، دلالتی جز این دارند که دول اروپایی هیچ نوع تضمینی، واقعی یا شبهواقعی یا نیمهواقعی، نمیتوانند و نمیخواهند بدهند؟
۱۹- آیا براستی انتظار داریم که اروپاییان با توجه به منافع بسیار مشترک قدیمالعهد و انفکاکناپذیر با آمریکا بگونهای رفتار کنند که نظام لیبرالسرمایهداری جهانی را که با همفکری و همگامی آمریکا سالهاست بنا کردهاند، تضعیف شود؟
۲۰- رهبر بزرگوار! نزدیک به سه ماه از لغو برجام از سوی آمریکا میگذرد و کمترین تضمین و تعهدی از جانب دول اروپایی حاصل نشده است. آیا واقعبینانه است انتظار داشته باشیم که زین پس اروپاییان تغییر مشی بدهند؟
۲۱- دولت تدبیر و امید، و مجلس ضعیفالنفس و اکثرا آلوده رانتخواری شورا، هر دو آهنگ پذیرش وضعیت خفتبار موجود برجام را مدتهاست مینوازند. قبلا عرض کرده بودم که این دولت برای سرقدرتماندن، دست به هر کاری میزند که پذیرش برجام لغوشده پوچشده کمترین آنست. آیا براستی تداوم سیاست خارجی ذلتبار این دولت و حامیان آن را موافق و سازگار با آرمانهای انقلاب، بویژه استقلال و حاکمیت ملی، میدانید؟ اگر نمیدانید، آیا صلاح نمیدانید مواضع خود را صریح و فیصلهبخش با ملّت غیور و استقلالطلب ایران در میان بگذارید و این سیر سیاست خارجیِ خلاف منافع و عزت ملّی را قاطعانه و با صلابت متوقف کنید؟
۲۲- رهبر بزرگوار! تا کی و تا کجا باید ملّت ایران و آرمانهای انقلاب فدای حفظ دولتی شود که کمترین، آری کمترین، تعهدی به آن آرمانها و به ایران عزتمند قدرتمند مستقل ندارد و مدام درپی درانداختن شید و شگردی است برای حفظ و تحکیم قدرت خود و به قیمت منافع و عزّت ملّی؟
ولاحول و لاقوه الا بالله العلی العظیم.
بارخدایا! ما چگونه میتوانیم در چشمان نوجوانانی نگاه کنیم که در آن سالهای نه چندان دور، جان عزیز و شریفشان را براحتی در کف نهادند و فدای استقلال و حاکمیت ملی و عزت و اقتدار آرمانهای عزتبخش انقلاب وطنشان کردند؟ به ما بیاموز چگونه باید در چشمان امّالبنینهای روزگار خود بنگریم و سرافکنده و شرمنده آنها نباشیم؟
آرزومند مزید توفیقات الهی، خدمت به ملّت ایران، زاد آخرت، و عاقبت بخیری برای شما هستم.
”ای دنیا! اف بر دوستان تو! همان قدرتطلبان، متکاثران ثروت و متجاوزان به بیتالمال“
سعید زیباکلام
۱۲ مرداد ماه ۱۳۹۷