
نویسنده: آلن اف. چالمرز
مترجم: دکتر سعید زیباکلام
انتشارات: سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه (سمت)
چاپ اول: ۱۳۷۸
چاپ هشتم: ۱۳۸۷ (با همکاری شرکت انتشارات علمی و فرهنگی)
چاپ دوازدهم: ۱۳۹۰
محل انتشار:تهران
تعداد صفحه: ۲۳۲
شابک: ١-٣۴٢-۴۵٩-٩۶۴
قیمت: ۳۱۰۰۰ ریال
عنوان کتاب اصلی: What Is This Thing Called Science?
توضیح پشت جلد کتاب:
چیستی علم درآمدی است ساده و روزآمد به نظریات جدید علمشناسی فلسفی؛ و تا آنجاکه امکان داشته، فارغ از اصطلاحات پیچیده است. توفیق فوقالعاده آن سبب شده به زبانهای ایتالیایی، اسپانیولی، هلندی، یونانی و چینی ترجمه شود. نظریههای جدید در فلسفه علم به طور موفقیتآمیزی تلّقی متعارف و سنتی از علم را مورد تحدّی و چالش قرار دادهاند. موافق تلّقی سنتی، نظریههای علمی از مشاهده و آزمایش اخذ میشوند و بدین ترتیب میتوان آنها را توجیه و تصدیق کرد. تحولات اخیر در فلسفه علم نشان دادهاند که این تلقی بسیار رایج از ماهیت علم کاملا بر خطاست؛ تلّقیای که هنوز در بیشتر علوم اجتماعی معصر نافذ و رایج است و اغلب نتایج مضر و ویرانگری دارد. کاستیها و خاماندیشسهای نظریههای تجربهگرایانه در این کتاب به زبانی ساده تشریح شده و تلاشهای جدید برای بهبود و یاجایگزینی آنها به طور مبسوط توصیف و ارزیابی شده است.
آلن چالمرز در سال ۱۹۳۹ در شهر بریستول انگلستان متولد و در سال ۱۹۶۱ در رشته فیزیک فارغالتحصیل شد. وی پس از گذزاندن دوره کارشناسی ارشد در دانشگاه منچستر، دو سال به تدریس فیزیک و تاریخ علم مشغول شد و سپس به تحصیل در دوره دکتری رشته فلسفه در دانشگاه لندن پرداخت و در سال ۱۹۷۱ فارغالتحصیل شد. وی اکنون دانشیار تاریخ و فلسفه غلم در دانشگاه سیدنی استرالیاست. چالمرز علاوه بر این کتاب، بیش از چهل مقاله تحقیقی در مجلات تخصصی بینالمللی انتشار داده است. کتاب دیگر وی، چگونگی ساختن علم، در سال ۱۹۹۰ منتشر شده است.
هدف از تألیف این کتاب، طرح ساده، روشن و ابتدائی نظرگاههای نوین درباره ماهیت علم است. در عصر جدید به علم ارج بسیار گذاشته میشود. ظاهراً عموم چنین میپندارند که علم و روشهایش دارای خصوصیاتی ویژه است. نسبت «علمی» دادن به بعضی ادعاها، استدلالها و آثار تحقیقی به صورتی انجام میشود که نوعی امتیاز یا نوع خاصی اعتماد از آن اراده میشود.
«روش علمی چیست؟» که به حسب ادعا به نتایج خصوصاً ممتاز و قابل اتکاء منجر میشود؟ چیستی علم درآمدی است ساده و روزآمد به نظریات جدید علم شناسی فلسفی؛ و تا آنجا که امکان داشته، فارغ از اصطلاحات پیچیده است.
ارجگذاری به علم منحصر به زندگی روزمره و وسایل ارتباط جمعی نیست، بلکه آشکارا در کانونهای علم و تحقیق و در تمام اجزای جهان معرفت مشاهده میشود
…
فهرست مطالب:
این کتاب برای دانشجویان رشته فلسفه در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد به عنوان یکی از منابع اصلی درس «فلسفه علم» به ارزش ۴ واحد تدوین شده است.
علاقه مندان برای خرید آنلاین این کتاب می توانند به سایت انتشارات سمت یا سایت پاتوق کتاب مراجعه نمایند.